Industry 4.0

Az ipar 4.0 egyszerre lehetőség és szükségszerű alkalmazkodás. A technológia csak egy eszköz, amely használatához az emberi szemlélet átalakulása, egyfajta paradigmaváltás is szükségeltetik. Másképpen megfogalmazva: aki nem tudja vagy akarja kiaknázni az ipar 4.0 kínálta lehetőségeket, az menthetetlenül lemarad. Szerencsére nincs szükség teljes gépparkok, eszközkészletek modernizálására ahhoz, hogy lépést tartsunk az elvárásokkal.

Az Ipar 4.0 nem szükségszerűen jelenti azt, hogy ki kell dobnod minden gyártó gépedet, ami 5 évnél régebbi vagy még idősebb. Létezik egy költségoptimalizált technológia, amivel az analóg masinák is becsatornázhatók a negyedik ipari forradalom kínálta trendekbe és áramlatokba – ez a BI-BOX.

A BI-BOX egy gép-független interfész, mely képes a heterogén gépparktól érkező jeleket (mennyiség, hőmérséklet, nyomás stb.) illeszteni (fizikai I/O-n vagy kommunikáción) egy felsőbb szintű rendszerhez (BI, ERP, MES). Segítségével akár egy műszerezetlen egyetemes eszterga különböző paraméterei is illeszthetőek egy felsőbb szintű rendszer felé, de egy fejlettebb kommunikációval rendelkező gép becsatolása is lehetséges szabványos ipari protokollon keresztül. A felsőbb szintű rendszer felé a BI-BOX szabványos adatbázis felülettel rendelkezik, melyen keresztül egyszerű lekérdezések segítségével elérhetővé teszi az általa gyűjtött adatokat.

A BI-BOX lehetőséget biztosít a gépre történő visszahatásra, mellyel pl. feltételhez kötötten engedélyezni/tiltani lehet azt (például: bejelentkezés nélkül nem lehet indítani a gépet). Lehetőség van továbbá státusz torony elhelyezésére is a gépeken, melyen keresztül információhoz juthat a gép kezelője/műszakvezetője a gép, vagy az éppen azon futó folyamat pillanatnyi státuszáról.

A BI-BOX teljes egészében nagy rendelkezésre állású ipari eszközökből épül fel, ezáltal megbízhatóan működik az ipari környezetben. Modulárisan bővíthető, ez biztosítja a jó skálázhatóságát és illeszthetőségét az összetettebb gépekhez is. Egy BI-BOX több gép illesztésére is képes.

A BI-BOX megoldás segítségével a régi, elavult gépek automatizálása is lehetséges, azaz „okossá” lehet tenni azokat a gyártó eszközöket is, amelyek még nem Ipar 3.0 kompatibilisek.

BI (Business Intelligence) Box

Iparág:

Ipar 4.0

Technológia:

Real-time adatgyűjtés

Projekt jellemzők:

  • Gépfüggetlen interfész
  • Valós idejű információt szolgáltat a termelési adatokról és a gépek állapotairólű
  • Heterogén gépparktól érkező paramétereket – mennyiség, hőmérséklet, nyomás, üzemállapot, üzemóra, állásidő, stb. – képes illeszteni egy termelésirányítási vagy vezetői vizualizációs eszközhöz (ERP, MES, BI, )
  • A gépek képesek információt megosztani egymással, így optimalizálva a gyártás folyamatát
  • Időbélyegzett paraméterek, információk, SQL adatbázis,
  • A mért paraméterek, jellemzők mobil eszköz segítségével bárhol elérhetők